Tuesday, November 3, 2015

Autentne - algallikal põhinev - ehe - TÄIESTI USALDATAV

Natuke rohkem kui aasta tagasi restrani avades kuulutasime uhkelt, et valmistame autentseid Itaalia hõrgutisi. Aja möödudes on "autentsus" natuke kõikuma löönud. Ei- ei, ärge saage valesti aru, Cassata pakub endiselt Vahemerelisi maitseid, küll väikeste muude kultuuride lisanditega aeg-ajalt, aga siiski. Sõna ise oleks kuidagi ajale jalgu jäänud. ÕS ütleb muuhulgas, et "autentne" tähendab "algallikal põhinev" või "ehe". On selle sünonüümiga, kuidas on, aga ükskõik, millise nurga alt vaadata, on kõik kultuurid sh rahvusköögid omavahel vähem või rohkem põimunud ja nn algallikaid on pea võimatu leida. Veelgi enam, pea igas Eestimaa peres valmistatakse praekartuleid isemoodi - ühtedele meeldib praadida toorest kartulist viile krõbedaks rohkes võis, teistele keedetud kartulistest sibulaga; ühed praevad kaane all, teised ilma kaaneta jne jne. Itaalias on u 60 miljonit inimest ehk siis ligi 15 miljonit perekonda, ehk tõenäoliselt 1500 erinevat moodust, kuidas valmistada Carbonarat (pastaroog peekoni ja munaga), Bologneset (hakkliha-tomatikaste) või tiramisùd. Kes siis teeb kindlaks, milline hõrgutis on siis kõige ehedam. 
Siiski, ÕS andis ka väga väga toreda seletuse "autentsuse" kohta - TÄIESTI USALDATAV. Sellega me oleme täiesti päri. Igale roale võimegi anda vastavalt oma mõtetele, maitsele ja kujutlusvõimele täiesti erilise nüansi, mis maitseb imeliselt ja on seetõttu TÄIESTI USALDATAV ja seega ka autentne:) 
Et õhtusöök oleks TÄIESTI USALDATAV, peab olema tooraine usaldatav ja kui me ütleme, et kogu meie maitsev kraam tuleb Itaaliast, siis me luiskaksime koledasti. Ilmselgelt on vajalik, et prosciutto sink, parmesani juust ja oliiviõli oleks Itaalia päritolu, aga Kreeka oliivid on maailmakuulsad, Šveitsi šokolaadi vastu ei saa miski ja muidugi meie oma Eestmaised marjad on asendamatud. Ei saa mitte mainimata jätta ka meie piimatooteid, erinevaid väiketootjate poolt pakutavad siirupid, moosid, singid, mahejahud, õlled jne jne. Ehk siis selleks, et eksmerimenteerida autentse Itaalia kokakunstiga, on meie enda OMA söögikultuur ainult abiks ja nõuandjaks. 
Õnneks on meie Cassata köögis kõik päris - puljongit keedetakse kalast, veisekontidest, supikanast; majoneesi mikserdatakse kokku puhtast munakollasest ja kodumaisest rapsiõlist; panna cotta tegemisel ei tehta allahindlusi ehtsa vahukoore osas; veisefilee tuleb kohalikult talunikult; kartulit kasvatab naabri Johannes  ja me olemegi rahul, et me saame oma tehtud usaldada ka meie kallitele klientidele:) Ja see on imeline. La vita è bella!
TORTILLA con GELATO e CHOCOLATE - Itaalia jäätis, Mehhiko tortilla, Šveitsi šokolaad, Eesti vahukoor ja rabarber - tõeline kultuuride ja maitsete sümbioos. 

No comments:

Post a Comment